sâmbătă, 28 februarie 2015

SANATATE PRIN INVATARE 2 - MUNTENIA HOSPITAL

         In zilele de 26 si 27 februarie 2015, la Spitalul Muntenia din Pitesti a avut loc cea de-a doua intalnire din cadrul Proiectului ” SANATATE PRIN INVATARE”.

 Proiect realizat în parteneriat de: Muntenia Hospital, Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş, Asociaţia “Învăţam zâmbind”, Liceul cu Program Sportiv “Viitorul” din Piteşti şi Liceul Tehnologic Topoloveni. Acest proiect face parte din Calendarul Activităţilor Educative Extraşcolare Judeţene al Inspectoratului Şcolar Judeţean Argeş, anul şcolar 2014-2015.  
         Scopul proiectului este acela de a promova un stil de viaţă sănătos pentru copii şi adulţi, bazat pe recrearea relaţiilor adult - copil, elev - profesor, relaţii semnificative pentru creşterea şi abilitarea personală a copiilor şi adolescenţilor .  
       La eveniment au participat: Codruta Dragan -psiholog si coordonator proiect, Monica Toma medic hematolog, Iulia Mirancea - medic  neurolog percum si profesori si parinti.
      S-a discutat  despre problema copiilor anxioşi, afecţiuni psihosomatice, dificultăţi de adaptare, manifestări ale copiilor la introducerea în colectivitate, anemiile si durerile de cap la copii si adolescenti, probleme de vedere, urmarind astfel formarea unui stil de viaţă sănătos  bazat pe educaţie şi prevenție sanitară, pe modalităţi adaptate de relaţionare cu lumea din jur, pe resemnificarea dificultăţilor, comunicare asertivă şi desigur exerciţii de dezvoltare a empatiei. 
      În proiect se vor desfăşura şi alte activităţi: cursuri de formare, concursuri de creații literare și creații plastice, campanii, expoziţii cu lucrările copiilor ce vor fi premiate în cadrul tuturor concursurilor din proiect.

 Psiholugul Codruta Dragan ne-a vorbit despre activitatea "EU SI PARINTII MEI", care se va desfasura in scoli si licee, avand ca obiectiv indrumarea adolescentilor de a nu se distanta de obiective si de a vedea in adult un prieten, precum si  indrumearea parintilor de a nu se distanta de copiii lor. Dezvoltarea aptitudinilor de comunicare, de socializare a adolescentului, de felul in care va urma sa invete ce inseamna comunicarea asertiva, comunicare cu dorinta de a rezolva o dificultate.  Daca adolescentul a trait o dificultate si cum a depasit-o.  Importanta  de a ramane  ancorat in propria famile si sa fie in acord cu propria familie.

    Monica Toma, medic hematolog a discutat despre problema anemiilor la copii si adolescenti, despre rolul globulelor albe de a ne apara oraganismul de infectii.  Cat de important este sa nu ne lasam copii intoxicati de fieruri, deoarece sunt foarte multe anemii in care fierul nu este indicat, exemplu: talasemia minora, care nu este o boala, este o modificare genetica a celulelor rosii.  Ne-a amintit de importanta consumului de fructe si legume, care trebuie sa fie de 5 pe zi.

    Iulia Mirancea, medic neurolog, a discutat despre durerile de cap ale adolescentului, mentionand ca o prima cauza a durerii de cap ar  putea fi ochii, care sunt prea solicitati, datorita: scrisului, cititului, timpului petrecut la calculator. In acest caz trebuie facut un control oftalmologic.  Alte cauze ar putea fi: consumul de droguri sau etnobotanice,  pozitia corpului in banca sau la calculator, greutatea ghiozdanului care tensioneaza musculatura cefei producand dureri de cap.  Acestea pot aparea si datorita lipsei de vitamine. Tot pe aceeasi tema ne-a vorbit si de cauzele tumorilor cerebrale. Trebuie avut in vedere faptul ca o durere debuteaza brusc si persista. Durerea poate fi insotita si de: furnicaturi pe o parte a corpului, vedere dubla care nu e doar temporara, anumite cuvinte nu mai sunt exprimate cum trebuie.  In cazul acestor simptome trebuie facut un control neurologic. 
    Următoarele întâlniri se vor organiza in scoli si licee,  precum si la  Muntenia Hospital.
  







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu